Mistä on kyse?

Histamiini on aineenvaihduntatuote, jota löytyy kaikkialta kehosta ja erityisesti iholta ja limakalvoilta. Elimistö muodostaa histamiinia omatoimisesti, mutta histamiinia voidaan saada myös ruuan mukana. Joillekin henkilöille histamiinia voi kerääntyä elimistöön enemmän kuin sitä ehditään hajottaa. Tällöin voi ilmentyä erilaisia oireita ympäri kehoa, kuten vatsa-, iho- ja hengitystieoireita. Tätä tilaa kutsutaan histamiini-intoleranssiksi. On arvioitu, että jopa noin 1 %:lla väestöstä on histamiini-intoleranssi, joista suurin osa on naisia. Histamiini-intoleranssille alttiita ovat myös henkilöt, joilla on krooninen urtikaria, atooppinen ekseema tai verenpainetauti. Myös erilaisista ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivät (mm. ärtyvän suolen oireyhtymä, Crohnin tauti, mahahaava, gastriitti) saavat helpommin oireita ruoan sisältämästä histamiinista, koska heidän suolistossa histamiinia pilkkovien entsyymien aktiivisuuden on nähty olevan normaalia matalampi.

Kenelle valmennus sopii?

Histamiini-intoleranssi voi tuntua ja näkyä monenlaisina oireina. Oirekuva voi mennä osittain päällekkäin muiden sairauksien ja herkkyyksien kanssa. Histamiini-intoleranssi on mahdollinen silloin, jos sinulla on vähintään kahta histamiini-intoleranssiin liittyvää oiretta (ks. kuva). Hyvin tyypillisiä oireita ovat vatsaoireet yhdistettynä allergisiin oireisiin, kuten iho- tai hengitystieoireisiin. Ja lisäksi, jos olet huomannut, että runsaasti histamiinia sisältävien ruokien syömisen jälkeen oireet pahenevat. Tällöin histamiinirajoitteisen ruokavalion kokeilusta voi olla merkittävää hyötyä oireiden helpottamisessa.

Mitä verkkovalmennus pitää sisällään?

Histamiinirajoitteinen ruokavalio

Valmennuksessa ohjeistetaan histamiinirajoitteisen ruokavalion toteutus, joka tavallisesti rauhoittaa histamiini-intoleranssin aiheuttamia oireita. Ruoka-aineiden histamiinipitoisuuksista on hankala löytää luotettavaa tietoa ja netistä voi löytää hyvin ristariitaisia ruoka-ainelistoja. Valmennukseen kootut ruokavalio-ohjeet on kasattu lukuisien tutkimuslähteiden sekä käytännön asiakastyön pohjalta. Valmennuksessa saat myös vinkkejä aterioiden koostamiseen ja histamiiniruokavalioon soveltuvia reseptejä. Ohessa olevassa kuvassa on esimerkkejä histamiinia sisältävistä tai histamiinin eritystä lisäävistä ruuista. Näiden ruokien lisäksi on myös monia muita ruoka-aineita, jotka tyypillisesti oireita aiheuttavat. Osa ihmisistä saa oireita myös tietyistä lisäaineista.

Ravintolisät ruokavalion tukena

Yksittäisistä ravintolisistä voi olla hyötyä histamiini-intoleranssioireiden helpottamisessa. Verkkovalmennuksessa käydään läpi näitä ravintolisiä, annetaan konkreettisia tuote-esimerkkejä ja ohjeistetaan niiden käytössä. Toisaalta valmennuksessa tuodaan myös esille mahdollisia ravintolisiä, jotka voivat pahentaa oireita.

Ruokavalion altistusvaihe ja laajentaminen

Valmennuksessa ohjeistetaan seikkaperäisesti ruokavalion altistus ja laajennus rajoitusvaiheen jälkeen. Altistusvaiheen tarkoituksena on löytää oma sietokyky histamiinipitoisia ruokia kohtaan ja sitä kautta tehdä ruokavaliosta mahdollisimman laaja histamiinirajoituksen jälkeen. Saat vinkkejä siihen, minkälaisista ruoka-aineista altistus kannattaa aloittaa ja millä tahdilla altistuksen kanssa kannattaa edetä.

Verkkovalmennus pähkinänkuoressa

 • Miten hyödyt

  Verkkovalmennuksesta saat avun histamiini-intoleranssin aiheuttamille oireille ruokavalion ja ravintolisien avulla. Lisäksi valmennuksessa käydään läpi muiden elintapojen vaikutusta histamiini-intoleranssin aiheuttamille oireille.

 • Valmennuksen sisältö

  Verkkoympäristö koostuu kolmesta videosta, kirjallisesta materiaalista ja keskustelualueesta, jossa voit esittää kysymyksiä aiheeseen erikoistuneelle ravitsemusterapeutille. Kirjallinen materiaali jää osallistujille verkkovalmennuksen päätyttyä.

 • Aikataulu

  Verkkoympäristö on käytössäsi 3 kuukauden ajan. Verkkovalmennuksen voi aloittaa milloin tahansa.

Kyllä! Haluan lähteä mukaan valmennukseen

Voit liittyä valmennukseen koska tahansa. Verkkovalmennusalue ja siellä olevat videot ovat käytettävissäsi kolmen kuukauden ajan liittymisestäsi valmennukseen. Kaikki kirjallinen materiaali on ladattavissa ja jää käyttöösi verkkovalmennuksen päätyttyä.

Sinua valmentamassa

Tomi Valtanen

Terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti

Tomi Valtanen on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Tällä hetkellä Tomi toimii ravitsemusterapeuttina pääkaupunkiseudun Terveystaloissa, ruoansulatuskanavan oireisiin keskittyvän lääkärikeskus Aavan Gastrolääkäreiden Kampin toimipisteessä ja Helsingin urheilulääkäriasemalla. Lisäksi Tomi toimii opettajana Itä-Suomen avoimen yliopiston urheiluravitsemusopinnoissa ja Jyväskylän avoimen yliopistossa.

Aiheeseen liittyvä verkkovalmennus

Jos kärsit vain vatsaoireista, niin hyödyt todennäköisesti enemmän alla olevasta verkkovalmennuksesta.

 • €79,00

  €79,00Hyvinvoiva vatsa - verkkovalmennus

  Osta nyt